понеділок, 29 грудня 2014 р.

Дивовижний Китай



Китай разом з Індією та Єгиптом є однією з найдавніших держав. Розташований в Східній Азії, він займає 9596960 км ², поступаючись площею лише Росії і Канаді. Китай зробив величезний внесок у розвиток світового мистецтва, науки і культури. Пропоную більш детально ознайомитися з цікавими фактами про Китай.


Населення Китаю на 2014 рік становить вже більше 1 мільярда 350 тисяч осіб. І це найбільша чисельність з усіх країн світу .
Через перенаселення в 1980 р. уряд КНР ухвалив закон про одну дитину на одну сім'ю, що призвело до старіння нації. Тепер влада думає скасувати цей закон і в той же час заборонити визначати стать майбутньої дитини.
Саме в Китаї вперше з'явилися папір , компас , шовк,  друк , фарфор, парашут,  механічний годинник і це далеко не все.
Територія Китаю розміщена  в 5 часових поясах , але всі живуть по одному часу  через так звану економічну необхідність .
Більшість американських і європейських підприємств перенесені в Китай через велику швидкість випуску продукції і менші витрати виробництва. Тепер напис «зроблено в Китаї» зустрічається всюди.
Лі і Ванг - найпоширеніші прізвища в Китаї , а всього їх трохи більше 3000. Близько 80 % населення вклалися  лише в сотню прізвищ.
У Китаї не прийнято давати чайові , можуть образитися.
Їжа в Китаї на любителя. Тут готують все, що бачать,  і їсти буде складно ,  не оволодівши паличками.
У Китаї великі проблеми з житлом. Дозволити собі купити повноцінну квартиру може не кожен , тому поширеними є кімнати - капсули. Тобто кімната метр на два з ліжком - і все!
Велика Китайська стіна -  найбільший пам'ятник архітектури, має довжину  8851 км.  Спочатку її збудували для захисту території від войовничих кочових племен.
До смертної кари в Китаї засуджують частіше, ніж у будь-якій іншій країні. Стратити можуть і не громадянина КНР.
Природний газ, як паливо,  вперше почали використовувати саме китайці.
Жахливий факт: підприємливість китайців не знає меж, вони навіть з кішок шиють шуби. Можливо, тому в списку фобій  у деяких людей існує страх всього китайського - синофобія .
Цікаво, що колір жалоби в Китаї білий.
Офіційною мовою є Китайська мандаринська , але в Китаї живе багато народностей зі своїми мовами і діалектами , яких більше 200.
Все найцікавіше і потрібне з'являється випадково, так сталося і з морозивом. Хтось, приблизно 5000 років тому, залишив рисову кашу на снігу. Так і з'явилося морозиво.
У Китаї найбільше різновидів бойових мистецтв у світі , найвідоміші - ушу, саньда і кунг-фу .
Китайці постійно порушують правила дорожнього руху , тому у них і найвища смертність на дорогах.
Каліграфія в Китаї займає провідне місце з усіх видів мистецтв Освічений китаєць повинен знати 4-5 тисяч ієрогліфів.
Вирощувати і заварювати чай  першими придумали саме китайці. Чай з'явився в Китаї в 3 столітті до нашої ери і через деякий час цей напій набув поширення по всій країні.
На сьогоднішній день Китай є потужною спортивною державою , кожен рік уряд на спорт витрачає більше 500 мільйонів доларів , а переможцям на олімпіаді дарує кілограм чистого золота і значну суму грошей .
На даний момент в китайській армії служить більше 2,2 мільйонів чоловік і це найбільша армія в світі. А при великомасштабних військових діях можуть поставити під зброю близько 400 мільйонів чоловік.
Китай з кожним роком втрачає більше 1000 км² корисної території через розширення пустель, котрі займають 1/3 території країни. Тому з 1970 р. у Китаї реалізовується проект «Зелена китайська стіна»,  метою якого є вибудувати на шляху пустелі масові загородження з дерев і чагарників.

У Китаї нараховують близько 100 видів тварин , які не зустрічаються більше ніде. Найбільш відомі з них - це ірбіс і панда .

Немає коментарів:

Дописати коментар