неділю, 19 квітня 2015 р.

Цікаві факти про доллари США

За останні два століття американські гроші зазнали безліч змін, і та готівка, якою користувалися американці в 1700 році, значно відрізняється від сьогоднішньої. Дізнатися більше про минуле та сьогодення американської валюти дозволяє наступна інформація.


Термін придатності купюри залежить від її номіналу. За даними Бюро США з гравіювання і друку, терміни для різних купюр у середньому становлять:
1 долар - 22 місяці;
5 доларів - 16 місяців;
10 доларів - 18 місяців;
20 доларів - 24 місяці;
50 доларів - 55 місяців;
100 доларів - 89 місяців.
Зношені купюри вилучаються з обігу і замінюються новими. При цьому монети можуть прослужити в середньому близько 25 років.

Чи друкувалися портрети афроамериканців на доларах?
На доларових купюрах зображення знаменитих афроамериканців не з'являлися жодного разу, однак у 1940-х було викарбувано кілька пам'ятних монет, на яких були портрети темношкірих діячів науки, культури і спорту. Зокрема, це два Вашингтона (не плутати з першим президентом США) – вчений-біолог Джордж Вашингтон Карвер і політик Букер Т. Вашингтон. Трохи пізніше колекція подібних монет поповнилася примірником із зображенням бейсболіста Джекі Робінсона.
На паперових грошах, втім, є підписи чотирьох темношкірих співробітників канцелярії американського Казначейства – Бланша К. Брюса, Джадсона В. Лайонса, Вільяма Т. Вернона і Джеймса С. Напьєра, а також афроамериканки Азі Тейлор Мортон, яка займала посаду державного скарбника в 1977-1981 роках.
Якою була найбільша купюра?
Найбільша купюра була випущена в Сполучених Штатах в 1934 році і мала номінал 100 тис. доларів. Фактично вона являла собою золотий сертифікат і була призначена для внутрішніх взаєморозрахунків між банками Федеральної резервної системи, а не для публічних розрахунків. На банкноті був зображений 28-й президент США Вудро Вільсон, господар Білого дому в 1913-1921 роках.
Що означає напис E Pluribus Unum?
Згідно з роз'ясненнями Федерального резервного банку Сан-Франциско, девіз E Pluribus Unum (у перекладі з латини - "Один з багатьох"), який карбується практично на всіх монетах в Америці, а також фігурує на державних печатках, відходить своєю історією до часів Громадянської війни в США.
На той час в ходу був девіз Exitus in Dubio Est, що на латині означає "Результат викликає сумніви". Цей девіз здався лідерам боротьби за незалежність Джону Адамсу, Бенджаміну Франкліну і Томасу Джефферсону дуже песимістичним, і вони запропонували нинішній, який з'явився на державному друку США в 1782 році. Однак на американських монетах ці слова вперше викарбувались лише в 1902-му.
Звідки взялося "око в трикутнику"?
Так зване "всевидюче око" на вершині піраміди, зображеної на американських банкнотах, символізує Божественне провидіння. Однак на момент вибору символу це був не єдиний варіант: серед пропозицій були й діти Ізраїлеві, які блукали пустелею.
З якої паперу роблять долари?
Американські паперові гроші насправді зовсім не паперові. Їх роблять з матеріалу, що на 75 % складається з бавовни, на 25 % – з льону і пронизаного тонкими шовковими волокнами. Якщо б долари насправді були паперовими, то забуті в кишенях джинсів купюри не витримали б жодного машинного прання.
Наскільки міцні купюри?
Долари зроблені так, щоб пережити багато випробувань. Згідно з інформацією Бюро США з гравіювання і друку, банкноти можуть витримати до 4 тис. згинань, перш ніж порвуться.
Чи втрачає порвана банкнота свою цінність?
Бюро з гравірування і друку роз'яснює, що всі частково або повністю пошкоджені купюри підлягають безкоштовному обміну.
Щорічно Мінфін США отримує близько 30 тис. запитів на обмін подібних купюр і видає натомість в цілому більше 30 млн. доларів. Перед обміном банкноти проходять відповідну експертизу.

За матеріалами веб-сайту WalletPop



Немає коментарів:

Дописати коментар