суботу, 27 грудня 2014 р.

Десять правил економії

Багатий не той, у кого багато грошей, а той, кому їх вистачає. Часто люди, що заробляють великі гроші, звертаються до друзів і знайомих з проханням про позику. А інші, що заробляють в багато разів менше, можуть влаштувати для себе якісний відпочинок, зробити дорогі покупки, добре харчуватися і красиво одягатися. Чому так відбувається? Все дуже просто: перші не вміють заощаджувати.
       Але економити теж потрібно з розумом, щоб не перетворити своє життя в убоге і сіре існування, відкладаючи все зароблене на міфічний «чорний день». Головне, що потрібно зрозуміти, навчаючись економії: вона повинна підвищувати якість вашого життя, а не знижувати його.

     Ось 10 простих правил, дотримуючись котрих, ви зможете "правильно" економити. Зрозуміло, запропоновані правила не догма, а лише підказка та інформація до роздумів. У коментарях до цієї статті ви можете розповісти про ваші власні способи економії, про досягнення в цій нехитрій справі, і труднощі, з якими ви зіткнулися. Отже. ..

        1. Відмовтеся від імпульсивних покупок. Купуйте тільки те, що заздалегідь запланували. Любов до імпульсних покупок не тільки спустошує ваш гаманець, захаращує ваше житло непотрібними речами, а й може призвести до психічного розладу, що зветься «шопоголізм».


     2. Не купуйте широко розрекламовані товари і послуги. Реклама завжди включена в ціну. Купуйте за рекомендацією друзів, які користувалися товарами та послугами, які вас цікавлять. Вони дадуть вам більш-менш об'єктивну оцінку якості. Пам'ятайте, що імпортне, всупереч поширеній думці, не завжди краще вітчизняного. Багато вітчизняних товарів і дешевші, і надійніші за імпортні, хоча часто виглядають не так ефектно.

     3. Ведіть фінансовий облік та фінансове планування. Записуйте щоденно, на що пішли гроші і звідки прийшли, на що, коли і скільки ви збираєтеся їх витратити. Які витрати можуть виникнути і звідки ви візьмете гроші у випадку їх виникнення. Фінансовий облік дисциплінує. До речі, в цьому вам може допомогти комп'ютер: існує безліч програм фінансового обліку, в тому числі і безкоштовних. А ще, завдяки такому обліку, ви набудете корисну звичку зберігати чеки. Це може вам принести додаткову економію за рахунок безкоштовної заміни неякісного товару, що можна зробити тільки за наявності чека.

      4. Відкладайте частину грошей на довгострокові цілі. Ніколи не збирайте просто так «на чорний день». Гроші повинні працювати на вас, а не навпаки. Розподіліть фінансове навантаження для необхідної покупки так, щоб вона була необтяжливою для вашого бюджету. І нехай ваші заощадження не лежать мертвим вантажем під матрацом, а приносять додатковий дохід. У вигляді відсотків у банку або прибутку від цінних паперів.

     5. Не беріть товари і послуги в кредит. Начебто ефект той же, що і від накопичення - велику покупку ви оплачуєте по частинах. Але якщо при накопиченні ви отримуєте додатковий дохід, то при покупці в кредит ви отримуєте додатковий збиток. І часом досить істотний! А те, що ви починаєте користуватися товаром або послугою раніше, ніж зберете потрібну суму, навіть гірше з точки зору виховання фінансової дисципліни. Ви провокуєте себе на імпульсивну покупку, у той час як накопичення дає вам додатковий час обдумати необхідність запланованого придбання. До того ж, якщо мова йде про техніку, то, поки ви збираєте гроші, річ може істотно подешевшати або з'явиться нова, більш досконала модель за ті ж гроші. Єдиний виняток з цього правила - випадок, коли купується товар або послуга, яка буде приносити вам дохід. У цьому випадку треба грамотно розрахувати свою вигоду: дохід має перевищувати оплату відсотків по кредиту.

      6. Введіть мораторій на будь-які великі витрати в день зарплати. В день отримання доходу багато хто з нас знаходяться в стані фінансової ейфорії. Здається, що грошей дуже багато, можна все собі дозволити, попиячити, витрачати гроші направо і наліво. Це чисто психологічний момент. Треба просто заборонити собі будь-які витрати в день зарплати. Так ви захиститеся від імпульсивних покупок і збережете свої гроші.

     7. Не переводіть гроші в пластик. Електронні гроші розходяться швидше - їх не так шкода, тут чиста психологія, вони не сприймаються як гроші. Крім того, ви уникнете незручностей, пов'язаних з пошуком банкомата (пластик беруть далеко не скрізь), і заощадите на відсотках за переведення в готівку в чужих банкоматах.

       8. Оптимізуйте тарифи. Чи давно ви змінювали свій тариф за Інтернет, за мобільний телефон, за комунальні послуги? Тарифи мають властивість оновлюватися, з'являються більш вигідні, якими продавці залучають нових клієнтів. Однак, із зрозумілих причин, вони не поспішають сповіщати про нові тарифи старих клієнтів, які справно платять за старими. Так що у ваших інтересах стежити за появою нових тарифів і періодично їх оновлювати.

        9. Носіть калькулятор при відвідуванні продуктових ринків. Якщо ви віддаєте перевагу продуктовому ринку перед супермаркетом, ви правильно робите. У магазинах майже завжди завищені ціни і немає можливості поторгуватися. Крім того, мерчандайзери в магазинах роблять все для того, щоб ви робили імпульсивні покупки - це їхній хліб. Однак не секрет, що на ринках вас можуть і обрахувати, і обважити. Тому обов’язково носіть калькулятор і не соромтеся перевірити, а у разі невідповідності – вимагати те, що вам належить.

    10. Не давайте в борг непевним людям. Дуже часто люди роздають свої гроші в борг просто тому, що не вміють твердо сказати «ні». Їм хочеться виглядати перед усіма хорошими, чим вміло користуються пройдисвіти всіх мастей.

       Дотримання цих простих правил допоможе заощадити. Та головне - не забувати: в усьому повинен бути здоровий глузд!

Немає коментарів:

Дописати коментар